Świąteczne pyszności dla wegetarian cz. 2.

ravioli z ciecierzycą i grzybami

Porcja na około 12 dużych sztuk:

Ciasto:

  • 100g mąki
  • 1/3 szkl. gorącej wody
  • pół łyżeczki oleju
  • sól
  • opcjonalnie 1 jajko

Farsz:

  • 1/2 szkl. suchej ciecierzycy lub 1 szkl. ciecierzycy z puszki
  • duża garść suszonych grzybów leśnych
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • olej
ravioli z ciecierzyca i grzybami

ravioli z ciecierzyca i grzybami

Przygotowanie:

Ciecierzycę (suchą) moczymy 12 godzin, a następnie gotujemy do miękkości. Jeżeli wybraliśmy ciecierzycę z puszki jest od razu gotowa do użycia. Grzyby wrzucamy do wody i gotujemy około 20-30 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Następnie mielimy w maszynce ciecierzycę i ugotowane grzyby, mieszamy i dodajemy resztę składników farszu.

Wyrabiamy ciasto, po czym traktujemy je wałkiem i dzielimy na dwie części. Na dolnej układamy łyżeczkę farszu w odstępach około 5-7cm z każdej strony, a następnie przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Przyciskamy wokół nadzienia tak, aby połączyć ciasto, po czym wykrawamy radełkiem kwadraty z farszem w środku. W ten sposób powstały nam pierożki, a w zasadzie pierogi ravioli, które trzeba wrzucić jeszcze na osolony wrzątek i gotować ok. 5-8 minut.

http://www.vegestrefa.pl/566/ravioli-z-ciecierzyca-i-grzybami/

2 myśli nt. „Świąteczne pyszności dla wegetarian cz. 2.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *