Świąteczne pyszności dla wegetarian

Przyznam szczerze, że miałam wiele obaw przygotowując się do pieczenia tego ciasta. A to, że spód nie wyjdzie, że niesmaczne będzie, a także, że wszystko oklapnie i będę miała wielki sojowy zakalec. I wszystko niepotrzebnie! Spód się nie kruszy, tofu jest puszyste, a ciasto smakuje jak tradycyjny sernik! I to wszystko w 100% wegańskie!

tofurnik na orzechowym spodzie

tofurnik na orzechowym spodzie

Składniki na spód:

  • ok. 170g herbatników (np. SAN holenderskie)
  • 4 duże łyżki masła orzechowego (np. Primavika bez soli i cukru)
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru

Składniki na masę serową:

  • 600g tofu
  • 350ml roślinnego mleka
  • 1 op. budyniu o smaku waniliowym (+ 1 duża łyżka cukru)
  • 1/3 szkl. cukru brązowego/trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przybranie:

  • polewa deserowa (np. Dr. Oetker)
  • płatki migdałów

 

Przygotowanie spodu:

Herbatniki dokładnie kruszymy. Dodajemy do nich masło orzechowe, olej, cukier i bardzo dokładnie łączymy wszystko mikserem lub za pomocą rąk. Mieszanka jest gotowa, gdy po zaciśnięciu herbatników w pięści są one sklejone i nie rozpadają się.

Przygotowanie masy serowej:

Na mleku (u mnie sojowym) gotujemy budyń z dodatkiem cukru (1-1,5 łyżki). Odstawiamy do ochłodzenia. Tofu, cukier brązowy i waniliowy oraz sok z cytryny miksujemy na gładką masę za pomocą miksera lub blendera. Następnie dodajemy do masy wystudzony budyń i miksujemy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Przygotowanie formy, pieczenie, przybranie:

Nastawiamy piekarnik na 180ºC. Formę natłuszczamy lekko olejem. Następnie wysypujemy mieszankę na spód i dokładnie dociskamy ją do dna formy. Na spód wykładamy masę serową i wyrównujemy. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. godzinę, aż góra się porządnie zarumieni.

Wystudzone ciasto dekorujemy polewą i posypujemy płatkami migdałów. Gotowy tofurnik wkładamy do lodówki i staramy się go nie zjeść przynajmniej do czasu, aż polewa się zastygnie =)

http://www.vegestrefa.pl/616/tofurnik-na-orzechowym-spodzie/

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *